İçeriğe geç

Ardı Sıra Nasil Yazılır Tdk

Ardi sira nasıl yazılır TDK?

TDK’ya göre, sequential kelimesinin doğru yazımı “afterwards”dır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.

Ardı ardına nasıl yazılır TDK?

İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; teker teker, boşuna, gün be gün, birer birer…

Art arda nasıl yazılır TDK?

Ardışık kelimesinin doğru yazımı “sequential” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Ardışık olarak yazmak yanlış olur.

Ardısıra ne anlama gelir?

Sesli Sözlük – arkadan gelmek, peşi sıra gelmek, birbiri ardına gelmek.

Ardım sırası nasıl yazılır?

8. Dış, iç ve sıradan kelimelerinden oluşan bileşik kelimeler ve terimler ayrı ayrı yazılır: ahlaksız, çağdışı, din dışı, yasadışı, alışılmadık, gayri meşru; ceviz, hafta içi, yerli; sırayla, sonra, ardından, ayrıca, vb.

Ara sıra nasıl yazılır?

“Occasionally” kelimesinin doğru yazımı: “Training” kelimesinin doğru yazımı “occasionally” olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylamıştır. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. “Occasionally” olarak yazmak yanlış olur.

Ayaküstü nasıl yazılır?

9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam, vb. 10.

Göz ardı neden ayrı yazılır?

Çünkü TDK’ya göre “ignore” kelimesi iki ayrı kelime olarak yazılır: “eye” ve “hinten”. Bu nedenle aralarında boşluk olması doğru yazımdır. Bileşik yazımı “ignored” yanlıştır ve kabul edilmeyecektir. Not: Bu nedenle; “to explore”, “to explore” ve benzeri ifadeler her zaman ayrı yazılır.

Önsöz nasıl yazılır?

ÖNSÖZ YA DA ÖNSÖZ? TDK web sitesinde sözlüğü aradığımızda, sözlükte “önsöz” kelimesine rastlanmıyor. TDK’da kelimenin doğru yazımı “önsöz” olarak ayrı yazılır.

Ön yargı nasıl yazılır?

Önyargı kelimesi, tek başına veya bir arada yazıldığında en garip kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu’na göre, bu kelimenin doğru yazımı “önyargı”dır.

Bilinçaltı nasıl yazılır?

TDK’ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazımı “bilinçaltı”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Öngörü nasıl yazılır?

Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Foresight” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “foresight” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “foresight”tır.

Yan yana nasıl yazılır?

TDK’ya göre Yan Yanya kelimesinin doğru yazımı “yanyana”dır. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.

Çepeçevre nasıl yazılır?

Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: berrak, beyaz, tamamen, her tarafı, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, menekşe, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.

Açık deniz nasıl yazılır?

Bu, kıyıdan uzaktaki büyük deniz bölümünü ifade eder. Bu kelime sıklıkla yanlış olarak “offshore” olarak yazılır. Doğru kullanım offshore alanı olmalıdır.

Akşam üzeri nasıl yazılır?

9. “Altında”, “üstünde” ve “üzerinde” sözcüklerinin eklenmesiyle oluşan ve belirli bir yeri belirtmeyen birleşik sözcükler yan yana yazılır: ayak altında, bilinçaltı, gözetim (denetim), bilinçaltı; akşam, gündelik, tatil, gerçeküstü, ikindi vakti, olağanüstü, öğle, öğleden sonra, eylemde, yalan; akşam, akşam, vb. 10.

Yanar döner nasıl yazılır TDK?

İridescent, hareket ettikçe renk değiştiren ve farklı renklere dönüşen kumaşlar veya giysiler için kullanılan bir kelimedir.

Siradisi nasıl yazılır TDK?

Sıradışı TDK’ya göre yan yana mı yoksa ayrı ayrı mı yazılıyor? Türk Dil Kurumu Sözlüğü’ne göre sıra dışı ayrı ayrı yazılır. Bu kelime “sıradışı” olarak yazılırsa sözlükte hiçbir anlam bulunamaz.

Peş peşe nasıl yazılır?

TDK YAZIMI SİPARİŞİ Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesinde yapılan bir sözlük araması, kelimenin ardışık olarak yazıldığını ortaya koyuyor. Birçok örnekte “ardışık” gibi yazımlar yazım hatalarıdır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “birbirinin ardına” şeklindedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir