İçeriğe geç

Akseki Köy Mü

Aksekinin kökeni nedir?

İlçenin eski adı kaynaklarda Marla olarak geçmektedir. Yaygın inanışın aksine Marla, Arapça bir kelime değil, Divan-ı Sözlüğü’nde geçen ve gerçek anlamı “yüksek alimler diyarı” olan tamamen Türkçe bir kelimedir. Yeni isim, Teke Yörüklerinin bir kolu olan Akseki’ye verilmiştir.

Akseki nereye bağlıdır?

O dönemde Marla (Marulya) adıyla anılan ilçe, 1872 yılına kadar Akseki adıyla Alanya’ya, daha sonra da Antalya’ya bağlandı.

Antalya Akseki yörük mü?

Görüldüğü gibi Akseki ismi sanıldığı gibi coğrafi özelliğinden değil, mensup olduğu Yörük Türkmen aşiretinden gelmektedir. Daha sonra Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetine giren ilçede Roma İmparatorluğu’ndan itibaren toplulukların yaşadığı bilinmektedir.

Aksekiler nereden gelmiştir?

Akseki, eski adıyla Marla, Toros Dağları’nda kurulmuştur. Daha sonra Selçuklu ve Osmanlı egemenliğine giren ilçede Roma İmparatorluğu’ndan beri toplulukların yaşadığı bilinmektedir. Malazgirt Savaşı’ndan sonra Türk varlığı her geçen gün artmış ve çoğunlukla Oğuzların Afşar boyuna mensup Türkmenler tarafından yerleşilmiştir.

Akseki Alevi mi?

Akseki ve çevresinde birçok Alevi dergahı kurdular. Akseki Türkmenlerinin çoğunluğu Avşar kabilesinden Yıldızhan’ın soyundan geliyor.

Akseki Konya’dan ne zaman ayrıldı?

1872 yılında Alanya’dan ayrılan Akseki, 1901 yılında Konya Vilayetinin bünyesinde bağımsız bir sancak haline geldi.

Akseki neyi ile meşhur?

Akseki’nin ekşi tarhanası, filizli pilavı, nohutlu et yemeği, eriştesi ve demir tatlısı gibi yöresel lezzetleri tulum peyniri ve balıyla meşhurdur.

Akseki ne zaman Antalya’ya bağlandı?

O dönemde Marla (Marulya) adıyla anılan ilçe, 1872 yılına kadar Akseki adıyla Alanya’ya, daha sonra da Antalya’ya bağlandı.

Akseki’de deniz var mı?

Deniz yoluyla ulaşılabilen Akseki Koyu, berrak denizi, serin suları ve güzel plajıyla görülmeye değerdir.

Yörükler Alevi mi?

Kısacası Osmanlı’yı kuranlar Yörük Alevilerdi. Yani Ahilik, edebi Ehl-i Beyt nefesiyle kurulmuştu.

Yörüklerin mezhebi nedir?

Bugün Edremit ve çevresindeki Tahtacılara Yörükler tarafından Türkmen denmektedir. Bu bölgede Türkmenlik Alevilik veya Kızılbaş anlamına gelmektedir.

Yörükler Türk müdür?

Şah İsmail’in bu yenilgisinden sonra, çoğu Türkmen Türkmen ismini kullanmaktan kaçındı ve Yörük ismini kullanmaya yöneldi. Köken olarak; her Türkmen bir Yörük’tür, her Yörük bir Türkmen’dir, bir Türk’tür. Yörükler Türkmen/Oğuz kabileleridir. Yörük göçebe bir yaşam tarzını benimsemiş kişidir.

Aksekiden sonra hangi şehir gelir?

İLÇELER: Antalya İli İlçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez.

Akseki’nin nüfusu kaç?

Akseki, Türkiye’nin Antalya ilinde bir belediye ve ilçedir. Alanı 1.544 km2’dir ve nüfusu 10.477’dir (2022). Akseki, Türkiye’nin Antalya ilinde bir belediye ve ilçedir. Alanı 1.544 km2’dir ve nüfusu 10.477’dir (2022).

Sülles ne demek?

Güzelsulu araştırmacısı O, eski adı Sülles’in Lukuan dilinde “görülmeye değer, güzel yer” anlamına geldiğini söylüyor.

Aksekinin neyi meşhur yiyecek?

Köyün gelenekleri, görenekleri ve yemekleri hakkında bilgi sınırlıdır. En meşhur yemeği etli bulgur pilavıdır. Ayrıca filiz aşısı ve ekşi teherana da eklenir.

Akseki ne zaman Antalya’ya bağlandı?

Akseki’nin eski adı Marla’dır, eski zamanlarda Marala, Marola, Marulya, Mala olarak adlandırılırdı, “yüksek bilginler diyarı” anlamına gelir. 1872’ye kadar Alanya’ya bağlı olan ilçe daha sonra Antalya’ya bağlandı.

İbradı’nın eski adı nedir?

“İbradı” isminin Luwi dilinde “çok su, bol su” anlamına geldiği iddia edilmektedir. Antik çağlarda İbradı çevresinde Etenna (Sırt), Gotenna (Gödene) ve Erimna (Ormana) adında üç antik kent olduğu bilinmektedir. Diğer birçok yerleşimin adı değişmiş ve günümüze kadar korunmuştur.

Aksekiden sonra hangi şehir gelir?

İLÇELER: Antalya İli İlçeleri; Akseki, Alanya, Elmalı, Finike, Gazipaşa, Gündoğmuş, İbradı, Demre, Kaş, Kemer, Korkuteli, Kumluca, Manavgat, Serik, Muratpaşa, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı, Kepez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Masaj Salonları