Bağlayıcı karar ne demek hukuk?
İçtihat birleştirici kararlar, benzer konularda bağlayıcı olan ve daireler arasında farklı yorumlardan doğabilecek uyuşmazlıkların hukuk güvenliğini olumsuz etkilemesini önlemek amacıyla özel bir içtihat benimseyen Resmî Gazete’de yayımlanan kararlardır.
Ceza mahkemesinde nihai karar ne demek?
“Ceza davasında kesin karar” ifadesi, mahkemenin dava hakkında kesin kararını verdiği ve bu kararın artık değiştirilemeyeceği anlamına gelir. Taraflar karara itiraz edebilir veya temyiz edebilir. Bu yöntemler uygulanmazsa veya başvurular reddedilirse, karar kesinleşir ve uygulanır.
Hukukta karar ne demek?
Hukuk yargılamasında karar, yetkili bir mahkemenin belirli bir uyuşmazlığa ilişkin yargılamanın sonunda verdiği, hukuka dayalı bir görüştür. Anayasaya göre, yargı yetkisini kullanan mahkemeler, önlerine gelen davaların sonunda bir karar vermek zorundadır.
Hangi mahkeme kararları bağlayıcıdır?
Bilindiği üzere Anayasamızın 146, 154 ve 155. maddelerinde yüksek mahkemeler; Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay’dan oluşmakta olup, aralarında emsal teşkil etmemektedir. Anayasa Mahkemesi kararları gibi, tüm kesin mahkeme kararları da herkesi bağlamaktadır.
Bağlayıcı hüküm nedir?
adj. (< bağlayıcı-y-ıcı) “Bağlayıcı hükümlere” uyulması esastır ve bundan sapılmamalıdır. “Bağlayıcı koşullar.”
Karar tipleri nelerdir?
Yönetim kademesine göre karar çeşitleri; Stratejik karar, taktik karar ve operasyonel karar başlıkları altında incelenmektedir. Yapılarına göre kararlar; Yapılandırılmış kararlar, yapılandırılmamış kararlar ve yarı yapılandırılmış kararlar olarak ayrılmaktadır.
Hakim nihai karardan dönebilir mi?
NİHAİ KARAR Kesin kararlar, hakimin dosyadan çekilip işlemleri sonlandırdığı kararlardır. Hakim veya mahkeme kesin kararını verdikten sonra, karar yanlış olsa bile kararını geri alamaz. Yetkisizlik, yeterlilik eksikliği ve davayı açmama kararları kesin usul kararlarıdır.
Nihai karar hüküm müdür?
Son karar bir hüküm müdür? Mahkeme davayı nihai bir usul veya esas kararıyla sonuçlandırır. Davanın sonunda uyuşmazlığın esasına ilişkin nihai karar hükümdür.
Hâkim verdiği kararı değiştirebilir mi?
Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.
Kesin karar ne zaman kesinleşir?
Temyiz edilebilir bir karara karşı temyiz yoluna başvurulması ve temyizin yerinde bulunması ve dava açma süresinin geçmesi veya temyizden vazgeçilmesi veya temyizin reddedilmesi hâlinde, karar kesinleşir ve bağlayıcı hale gelir.
Mahkemede karar veren kişiye ne denir?
Bu durumda, gerekli karar, kişinin avukatlık yaptığı mahkeme tarafından verilir; hâkimden bundan kaçınması istenirse, hâkime yapılan itirazı veya çekinceyi inceleyen merci, her ikisi hakkında da karar verir.
Emsal karar varsa ne olur?
Üst mahkemelerin kararları, kararın verildiği dosya açısından alt mahkeme için bağlayıcıdır. Ancak, bu kararlar emsal olarak gösterilirse, benzer davalarda bağlayıcı değildir.
Emsal bir karar ne demek?
Emsal, daha önce verilmiş bir mahkeme kararının benzer bir hukuki uyuşmazlıkta uygulanmasıdır. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay kararları gibi daha yüksek yargı kararları yüksek emsal niteliğine sahiptir. Ancak her karar emsal değildir.
Mahkeme kararları geçmişe yürür mü?
Anayasa’nın 153. maddesi, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararlarının geriye dönük etkisinin olmadığını açıkça belirtmektedir. Aslında, 153. madde şöyle demektedir: “… iptal kararları geriye dönük değildir…”
Hukukta bağlayıcı ne demek?
Bağlayıcılık, bir yasal normun muhataplarını belirli bir davranışı yapmaya veya yapmamaya zorlaması durumunda ortaya çıkar. Geçerlilik, yasal sonuçları üretmek için gerekli koşulları karşılayan norm tarafından edinilen niteliktir. Adalet, belirli bir yasal sistemin ilham verdiği ideallere yanıt verme yeteneğidir.
Kararları bağlayıcı ne demek?
“Anayasa Mahkemesi kararlarının sadece geçici fıkrası bağlayıcıdır, tüm mahkeme kararları gibi.” Bu görüşü destekleyen Gözler, “Anayasa Mahkemesi kararının bağlayıcı olması, iptal kararıyla yürürlükten kaldırılan kanunun hukuki geçerliliğini kaybetmesi anlamına gelir.” dedi.
Yargıtay kararları bağlayıcı mıdır?
Hem İlk Derece Mahkemesi hem de Yargıtay Dairesi, Genel Kurul kararına uymak zorundadır (Gözübüyük, 2000: 192). Yargıtay Genel Kurulu kararları, ilk derece mahkemeleri için bağlayıcıdır, yani uymaları gereken emredici yasal hükümler haline gelir.
Bağlayıcı olmayan hukuk kuralları nelerdir?
Asıl (bağlayıcı) kaynaklar; Yazılı kaynaklar anayasa, kanunlar, cumhurbaşkanlığı kararnameleri, uluslararası antlaşmalar, tüzükler ve genelgeler, yazılı olmayan kaynaklar ise örf ve adet hukukudur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrindir.