Taabbud ne demek?
(ﺗﻌﺒّﺪ) i. (Ar. ‘ibādet – te’abbud ‘ubūdiyyet “teslim olmak, hizmet etmek” kelimesinden) İbadet etmemek, tapınma, ibadet etme. ѻ Gözlem: İbadet etmek, tapınmak: Derslere o kadar meraklıydım ki itaatkar oldum (Hâlit Z. Uşaklıgil).
Tesanüd Osmanlıca ne demek?
Sözlükte, “dayanmak, yaslanmak” anlamındaki sened kökünden gelen tesânüd, “dayanmak, yaslanmak” (istinâd) ve “her topluluğun kendi bayrağı altında toplanması” olmak üzere iki ayrı anlama gelir (Cevherî, eṣ-Ṣıḥâḥ, m. “snd”; Lisânü’l-ʿArab, m. “snd”; Tâcü’l-ʿarûs, m. “snd.”
Tevellüt Osmanlıca ne demek?
Tevellüt kelimesi Arapça kökenli bir kelime olup “v-l-t” kökünden türemiştir. “Vücud” kelimesiyle aynı kökten gelir ve “doğum, doğma” anlamına gelir. Türkçede Tevellüt, bir varlığın doğumunu veya doğum anını ifade eder.
Tanbur ne demek Osmanlıca?
Tanbur[a] terimi, Mezopotamya, Güney veya Orta Asya’dan gelen çeşitli uzun saplı telli çalgıları ifade edebilir. Tanbur[a] terimi, Mezopotamya, Güney veya Orta Asya’dan gelen çeşitli uzun saplı telli çalgıları ifade edebilir.
Taabbudi Hüküm Neye Denir?
“Taabbudi hükümler: Bu kategorideki hükümler, muhafaza hükümleri ve sabit hükümler olarak da adlandırılır ve aklın tek başına elde edemeyeceği hükümlerdir. Bu gruba namaz, oruç, abdest gibi temel ibadet hükümleri ile dinî konulardaki hükümler de dahildir. Akıl burada köklü bir değişiklik meydana getiremez.
Taabbudi ne demek TDV?
Ta’lîle ve kıyasa müsait olan hükümler, genel olarak manası ve hikmeti akılla açık ve anlaşılır olan (ma’kūlü’l-ma’nâ) ve açık olmayan (taabbüd, taabbüdî, taabbüdiyyât) hükümler olarak nitelendirilir.
Tesniye Türkçe ne demek?
Tesniye, Arapça kökenli bir kelimedir ve “iki bölümden oluşan” anlamına gelir. İbranice adı Devarim “kelimeler” anlamına gelir ve adını Musa’nın sözlerinden alır.
Taşlık ne demek Osmanlıca?
Taşlık, Osmanlı harem idaresinin oluşturulduğu yapıları barındırır. Haliç tarafında Valide Sultan Dairesi ve Hünkar Hamamı bulunur. Hamamların yanında Ocaklı Sofa’ya açılan Saltanat (Taht) Kapısı bulunur.
Tecziye ne demek Osmanlıca?
(ﺗﺠﺰﻳﻪ) i. (ceza, “karşılığında vermek” fiilinden, cezalandırmak) ceza, ceza: Yanımızda basılmamış hiçbir belgenin bulunmasına izin vermezdi ve dolapta veya herhangi birimizde böyle zararlı belgeler belirdiğinde onları hemen sert bir şekilde cezalandırırdı (Ahmet Râsim).
Tûğ ne demek Osmanlıca?
Tuğ, Toğ veya Tuk, Türk ve Altay halklarının devlet geleneğinde egemenliğin simgesidir. Bayrağın tepesine tutturulan at kuyruğu, saçtan yapılmış bir flama şeklindedir.
Tehavun ne demek Osmanlıca?
(ﺗﻬﺎﻭﻥ) i. (Ar. hevn tehāvun “aşağılık ve zayıf olmaktan”) Önem vermemek, önemsiz saymak, görmezlikten gelmek: Tehāvün talebine gerek yoktur, tedkîk / O da Tanrı’nın babasıdır, tevfîke (Nâbî) muhtaçtır.
Tenasuh nedir Osmanlıca?
Bu kelimenin Türkçe karşılığı ruh göçü (reenkarnasyon) anlamına gelmektedir. Bu tanımlara göre reenkarnasyon inancı, ruhun ölümden sonra insan bedenine geri dönmesi ve tekrar bir bedende yaşamaya başlaması anlamına gelmektedir.
Tatar ne demek Osmanlıca?
Osmanlı fermanlarında Tatar ismi ilk kez 1696 yılında Kırım Hanları için kullanılmıştır. İslam dünyasında ise “Tatar” kelimesi “Moğol” anlamına geliyordu.
Terkis ne demek Osmanlıca?
Osmanlı Türkçesi [1] dans etmek, dans etmek, dans ettirilmek.
Tuti ne demek Osmanlıca?
Papağan. Duyduğu kelimeleri hatırlayan, insan sesini taklit eden ve şarkı söyleyen bir kuş.
Tasaddur ne demek?
(ﺗﺼﺪّﺭ) i. (Ar. sadr “ön, önde giden taraf” demektir.) Kendini birinin önüne koyma, öne geçme, kendini en üste koyma: Meğer sadrazamlıktan mahrum kalsa bile, hayır, ona kimse bir şey yapamazmış (Evliyâ Çelebi).
Taayyün ne demek fıkıh?
Tasavvuf terimi, şeylerin Tanrı’nın özünden tecelli ve tezahür yoluyla ortaya çıkması anlamına gelir. Tasavvuf terimi, Tanrı’nın varlığının farklı seviyelerde ortaya çıkması ve bu ortaya çıkışının öğrenci tarafından keşif yoluyla algılanması anlamına gelir.
Taazzuv etmek ne demek?
Organize et, şekillendir, organize et, organlara ayır.
Taabbudi ilim ne demek?
Taabbudi kavramı; meşruiyeti akılla kavranamayan bir hükümdür. Bunun hakkında çok genel bir hikmet söylenebilir, ancak çok somut ve gerçek bir sebep veya açıklama vermek mümkün değildir. Taabbudi ibadetinin en başında; İman, Kelime-i Şehadet, Namaz, Oruç, Zekât vb. gibi dinin sabitleri vardır: