Berzah aleminde hayat nasıl olacak?
İslam’da, Kıstak hayatı, bir kişinin ruhunun Azrail, ölüm meleği tarafından bedeninden ayrılmasıyla başlar. Bundan sonra, Münker ve Nekir melekleri kişiye (ruhuna) soru sorar. Daha sonra ruh, Kıyamet Günü’ne kadar bu Kıstak dünyasında kalır.
Berzah aleminde ruhlar konuşur mu?
Barzakh aleminde, ruhların bir kısmı kutsanmış ve özgürken, diğerleri işkence görmüş ve bazı şekillerde hapsedilmiştir. Kutsanmış ruhlar bir kuş gibi istedikleri yere gider ve cennetin meyvelerini yerler. Pratik olarak kendilerine eşit olan ruhlarla tanışıp sohbet edebilirler.
Ruhlar birbirini tanır mı?
Evet, ruhlar birbirini tanıyor.14.09.2023Evet, ruhlar birbirini tanıyor.
Berzah âlemi ne kadar sürer?
Ölümden sonra başlayıp kıyamete kadar devam eden bu hayat sürecine kıstak hayatı denir.
Berzah aleminde ölüler ne yapıyor?
Bu iki kaynakta, berzah alemindeki insanlar, ölen kişiden geride kalan yakınları hakkında bilgi alır, onlarla konuşur ve görüşürler. Onların iyi işlerine sevinirler ve kötü işlerinin haberine büyük bir üzüntü duyarlar. Amelleri aynı olan insanlar bir araya gelirler.
Ölümden sonra ruh eve gelir mi?
Yurt dışında ölenin ruhu memleketine döner. Ruh her zaman evine döner; genellikle cuma akşamları ve bayram akşamları bu ruh hali ortaya çıkar. Bu günlerde ruhun ağlayarak ölmemesi için dualar edilir. Elveda.
Berzah aleminde uyku var mı?
Berzah aleminde yemek, içmek, uyumak yoktur. Ancak müminlerin ruhları o dünyaya özgü manevi beslenme ve bereketlerle kutsanmıştır. Oradaki dünya bu dünyadan çok farklıdır. Dünya hayat gibi değildir.
Ölümden sonra ruh başka bir bedene geçer mi?
Kuran-ı Kerim’den ve sahih dinî kaynaklardan öğrendiğimiz kadarıyla ruh canlıdır ve Kıyamet Günü’ne kadar varlığını sürdürecektir, ya cennet bahçesinde ya da cehennem çukurunda. Bu bağlamda ruhun dünyaya dönüşü yoktur.
Ölülerle iletişim kurulabilir mi?
Peygamber (s.a.v.)’i rüyada görmeyi istemek veya ahirette ölmüş olan yakınlarımızı rüyamızda bile görmek gibi örnekler verebiliriz. Kısacası, yaşayanların ve ölülerin hem uyanıkken hem de rüyalarda birbirleriyle buluşmaları imkânsız değildir, ancak mümkündür. Yüce Allah bunu dilediği kulları için yaratır.
Berzah aleminde yemek yenir mi?
Ölen kişinin mezarındaki hayatı, dünyadaki hayatına benzemez. Bilakis, bu hayat özel bir kıstak hayatıdır. Dünyada yemek, içmek ve benzeri şeyleri gerektiren bir hayat değildir. Bilakis, ölen kişinin bu hayatı, soru ve cevapları düşünebileceği özel bir hayattır.
Kabirdekiler birbirini görür mü?
Peygamberimizin hadislerinden, inanan ruhların berzah aleminde birbirleriyle iletişim kurduğunu anlıyoruz. Ayrıca ölülerin yaşayanlardan mesajlar aldığı ve mezarlarına giden insanları gördüğüne dair gelenekler de vardır. Onlar, kendileri için yapılan duaların ve manevi armağanların kimden geldiğini bilebilirler.
Ruhlar iletişim kurar mı?
Ruh çağırma, kadim zamanlardan beri bilinen bir uygulama olup, ölen kişilerle iletişim kurmak ve onlardan bilgi almak amacıyla yapılır. Ancak, Kuran ve Sünnette ölülerin ruhlarıyla iletişim kurulmasına dair bir bilgi yoktur.
Ölen kişi kıyamet gününe kadar ne yapar?
Bir ölü ister mezara gömülsün, ister yırtıcı hayvanlar tarafından parçalansın, ister ateşte yakılıp külleri dağıtılsın, ister nehirlere atılsın, ister denizde kaybolsun, onun için hayat mezarda başlar. Ehl-i Sünnet inancına göre, müşrik, kâfir, münafık ve günahkâr olan mümin ve Müslümanlar için mezarda azap vardır.
Berzah alemi karanlık mıdır?
İşraki felsefesinde, kıstak “saf karanlık” (zulmet-i mahz) olarak kabul edilen nesnelere ve bedenlere atıfta bulunur. Işık ve ruh dünyasının altındaki maddi ve karanlık dünya, melekler dünyası olarak da adlandırılır, Berzah’tır.
Berzah alemi neye benzer?
Berzah alemine girmeden önce, Münker ve Nekir adlı iki melek ölünün yanına gelip ona sorular soracaktır. Dininizin ne olduğunu ve peygamberinizin kim olduğunu sorduktan sonra, ara dünyanın kapıları açılacaktır. Berzah alemi, tıpkı ahiret gibi cennet, cehennem ve araftan oluşur.
Berzahta ruhlar ne yapar?
Bunlar bir nevi tutsak gibidirler. Fakat tutsak olmayan, özgür, yani kutsanmış ruhlar, birbirleriyle tanışır ve birbirlerini ziyaret ederler. Dünyada olup biten ve olacak şeyleri tartışırlar. Her ruh, kendisine eşit ve eylemlerde kendi seviyesinde olan dostlarla birliktedir.
Berzah aleminde uyku var mı?
Berzah aleminde yemek, içmek, uyumak yoktur. Ancak müminlerin ruhları o dünyaya özgü manevi beslenme ve bereketlerle kutsanmıştır. Oradaki dünya bu dünyadan çok farklıdır. Dünya hayat gibi değildir.
Berzah aleminde azap var mıdır?
Bu nedenle mezar ve kıstak, insan için her şeyin bittiği bir ara dönem değil, bu dünyadaki yaşamın iyi veya kötü sonuçlarının belirginleştiği bir alandır. Bu geçiş alanındaki acı ve ödül hem fiziksel hem de ruhsal olarak hissedilecektir.
Berzah aleminde sevenler kavuşur mu?
Dünyada birbirini sevenlerin çoğu, günlerini farklı ülkelerde birbirlerini özleyerek geçirebilirler. Ancak, Allah yolunda birbirini sevenler için ne ahirette ne de ahirette böyle bir ayrılık yoktur. Berzah ve ahiret, birleşme, birlik ve beraberlikle ilgilidir.