Östemperleme işlemi nedir?
Ostemperleme, orta ila yüksek karbonlu demir alaşımlarına uygulanan ve bainit adı verilen metalurjik bir yapı üreten bir ısıl işlemdir. Mukavemeti ve tokluğu artırmak ve bozulmayı azaltmak için kullanılır.
Östenitleme neden yapılır?
Austenitleme, çeliği γ-Fe (austenit) faz aralığına ısıtmayı içerir. Bu işlem, çelikteki sementiti parçalar ve YMK austenit yapısındaki karbonu tamamen çözer. Çeliklerdeki austenitleme sıcaklığı, çeliğin sub-preutectoid, sub-preutectoid veya supra-eutektoid olmasına bağlı olarak değişir.
Martemperleme işlemi nedir?
Birçok kaynakta değişen ve bazen söndürme olarak tanımlanan sıcak sertleştirme olarak bilinen işlem, çeliği söndürme yöntemi olarak tanımlanabilir. Ayrıca çeliği sertleştirmek için bir malzeme işleme süreci olarak da tanımlanabilir.
Çeliğe su verme işlemi nedir?
Söndürme, çeliğin belirli bir sıcaklığa (genellikle 850 – 1100 °C) kadar ısıtılması ve daha sonra türüne bağlı olarak su, yağ veya tuz banyolarında soğutulmasıyla martensit bir yapı üretir.
Ösferrit nedir?
Demirli metallere uygulanan bir ısıl işlem türüdür. En yaygın uygulamaları çelik ve dökme demirdir. Bu işlem sonucunda çelik malzemelerde bainitik bir yapı oluşurken, dökme demirde yüksek karbon içeriğine sahip iğnemsi ferrit ile birlikte stabilize ostenit oluşur.
Östenit bölgesi nedir?
(austenit bölgesi) havanın oda sıcaklığına soğutulması işlemidir ve yapıyı normalleştirmeyi amaçlar. Yüksek hız çeliklerinde normalizasyon, sertleştirme işleminin yerini alır.
Su verme ve temperleme nedir?
Tavlama ve söndürmeden sonra oluşan son yapı çok sert ve kırılgandır, aniden soğutulduğunda iç gerilimler ortaya çıkar. Yani, tavlama, malzemenin tokluğunu iyileştirmek için bir süre aynı sıcaklıkta tutularak malzemenin tekrar ısıtılması ve soğutulması işlemidir.
Kalıntı östenit Nasıl Giderilir?
Soğuk şekillendirme: Yüksek yükler altında, artık ostenit martensite dönüşür. Bu işlem özellikle ostenitik Mn çeliklerinin üretiminde kullanılır. Soğuk şekillendirme ve martensit dönüşümünden kaynaklanan gerilimler temperleme ile azaltılır.
Menevişleme neden yapılır?
Söndürmeden sonra çelik en sert haline ulaşır. Bu durumda çeliğin işlenmesi zordur, tokluğu düşüktür ve çatlamaya eğilimlidir. Tavlama, tekrar tekrar 100 ila 170 °C’ye ısıtma ve ardından soğutma anlamına gelir. Tavlama genellikle sertleştirme işlemi sırasında ortaya çıkan gerilimleri azaltmak için kullanılır.
Çeliğe sertlik nasıl verilir?
Bu, önce metali ısıtıp sonra yavaşça soğutarak yapılır. Malzeme genellikle çeliktir. Tavlama işlemi, Ac3’ü +30-50 dereceye veya Ac1’i (723°C) +30-50 dereceye ısıtıp sonra yavaşça soğutarak yapılır.
Isıl işlem ne demektir?
Isıl işlem, katı metallere veya alaşımlara istenilen özellikleri kazandırmak amacıyla planlı ve ardışık olarak uygulanan bir veya birden fazla kontrollü ısıtma ve soğutma işlemidir.
Çeliklere neden ısıl işlem yapılır?
Çeliğin ısıl işlem görmesinin sebebi çeliğin mekanik özelliklerini iyileştirmektir. Aşırı ısıtma ve soğutma işlemlerinden sonra çeliğin yapısı değişir. Daha dayanıklı çelikten yapılmış endüstriyel makineler ve metalurjik malzemeler daha sağlamdır.
Malzemenin sertliği nasıl arttırılır?
Tuz banyosu sementasyonu, çeliğin erimiş tuz banyosunda ısıtılmasıyla yapılır. Homojen yüzey sertleştirmesi sağlar ve malzemenin dayanıklılığını artırır. Tuz banyosu sementasyon işlemi ayrıca çeliğin darbe tokluğunu ve aşınma direncini optimize ederek onu daha kullanışlı hale getirir.
Temperleme işlemi nedir?
Tavlama veya temperleme, söndürülmüş ve temperlenmiş çeliklerin kırılganlığını ortadan kaldırmak ve tokluk kazandırmak için dönen sıcaklıklarda gerçekleştirilen bir ısıl işlemdir. Metali yüksek bir sıcaklıkta tutarak içindeki karbon atomları stabilize edilir. Yeterli bir süre boyunca yüksek bir sıcaklıkta tutulan metal aniden soğutulur.
Gerilim giderme neden yapılır?
Parça, işleme sonrasında oluşan gerilimleri ve boyutsal değişim riskini en aza indirmek için gerilim giderme işlemine tabi tutulur. Gerilim giderme işlemi genellikle kaba işleme sonrasında, parlatma veya taşlama gibi son işlemlerden önce yapılır.
Östenitik yapı nedir?
Ostenitik yapı, demir alaşımlarında bir tür kristal yapıdır ve yüksek sıcaklıklarda oluşur. Bu yapı, çeliğin kaynaklanabilirliğini artırır ve daha fazla mukavemet ve korozyon direnci sağlar.
Tavlama neden yapılır?
Tavlama işlemi çeliğin sertliğini azaltmak, sünekliğini artırmak ve iç gerilimleri gidermek için kullanılır. Yeniden kristalleştirme tavlaması, faz değişimi olmadan çekirdeklendirmek ve yeni taneler oluşturmak için soğuk işlenmiş metallere uygulanır.
Gerilme giderme tavlaması hangi sebepten yapılır?
Bu işlem genellikle kaynak sonrası gerilimleri azaltmak, malzeme özelliklerini iyileştirmek veya şekillendirme işlemlerinden kaynaklanan gerilimleri gidermek için yapılır. Gerilim giderici çeliklerin temel amacı aşağıdaki gibidir: İç gerilimleri azaltmak veya ortadan kaldırmak.
Tavsiyeli Bağlantılar: Hak Sahipliği Nereden Bakılır